Философии

Идната философия. Завръщане към Sophia

Ясуо Кобаяши, Боян Манчев (НБУ, Галерия УниАрт, 12.02.2018 г.)

Проф. Ясуо Кобаяши е един от най-влиятелните съвременни японски философи, създател и дългогодишен директор на световно значимия Център за философия на Токийския университет. Автор е на множество книги в областта на философията на изкуството и политическата философия, културната теория и историята на съвременността. Сред последните му произведения са „Апории на сърцето – между щастието и смъртта“; „Светът на Микел Барсело“; „Деконструкция на историята“; „Одисея на знанието“. Той е един от водещите посредници между японската и европейската култура и в частност съвременната френска философия.

Боян Манчев (София, 1970 г.) е философ, доцент към Департамент „изкуствознание и история на културата“ на НБУ, гост-професор в Берлинския университет за изкуства и Университета Холинс (Вирджиния/Франкфурт). Директор на програма и вицепрезидент на Международния философски колеж в Париж (2004-2010). Автор е на десет книги и около двеста студии и статии, публикувани на български, френски, английски, немски, италиански, испански, португалски, японски, китайски, руски, шведски, сръбски, словенски и други езици. Между книгите му на български език са „Невъобразимото. Опити за философия на образа“ (НБУ, 2003), „Тялото–Метаморфоза“ (Алтера, 2007), „Логика на политическото“ (ФСХИ / изток-Запад, 2012) и „Облаци. Философия на свободното тяло“ (Метеор, 2017).

Текстът включва първата половина на лекцията на проф. Кобаяши в НБУ и част от тематично обвързан с нея разговор между Ясуо Кобаяши и Боян Манчев, записан по време на интервю, осъществено от Цветан Цветанов, Боряна Пандова и Тодор Карастоянов за БНР и Platipus Thing.

Пълният текст на статията можете да прочетете на с. 49 – 56  в печатното издание на списание „Следва“, брой 37.

Вашият коментар